Mihin sähköä kuluu kotitalouksissa?
Kotitalouksissa kuluu sähköä tyypillisesti lämmitykseen (etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa), käyttöveden lämmitykseen sekä valaistukseen, elektroniikkaan, kodinkoneisiin ja muuhun ns. taloussähköön.
Jouluna taloussähkön osuus voi kasvaa jonkin verran, kun kinkku paistuu useamman tunnin uunissa, saunassa käydään pitkän kaavan mukaan, televisio tuuttaa koko päivän jouluohjelmaa ja muukin elektroniikka sekä valaistus ovat kovalla käytöllä. Ei olekaan mikään ihme, että mekin saamme joulunaikaan käydä useammassakin kotitaloudessa vaihtamassa kärähtäneitä sulakkeita. Ja sen voimme kyllä kertoa kokemuksesta, että sähkömies ei ole jouluaattona se kaikista toivotuin ja odotetuin vieras – tämä kunnia menee eräälle punanuttuiselle partasuulle…
Vinkit sähkönkulutuksen hillitsemiseen
Sähkölaskuun voi vaikuttaa omilla toimillaan. Olemme keränneet tähän alle jokusen vinkin, joilla pääsee hyvin alkuun. Monesti suurin muutos täytyy kuitenkin tapahtua nimenomaan asenteissa: turhan moni on vain tottunut sen kummemmin miettimättä maksamaan sähkölaskunsa, maksoi se sitten mitä vain.
1. Älä ylilämmitä asuntoa
Etenkin sähkölämmitteisessä talossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei lämmitystä pidetä liian kovalla teholla. Jo yhdenkin asteen tiputuksella saadaan vuoden mittaan huomattavia säästöä. Varsinkin joulunaikaan kannattaa hyödyntää muista lähteistä (mm. sauna, uuni, takka, elektroniikka ja ihmiset) tuleva lämpö ja suosiolla höllentää lämmitystä.
2. Älä lotraa lämpimällä vedellä
Vaikka sitä voi olla välillä hankala hahmottaa, lämpimän veden mukana lavuaariin virtaa myös energiaa. Etenkin jouluna lämminvesivaraaja kuluttaa paljon sähköä, joten lämpimän veden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.
3. Sammuta tarpeettomat laitteet ja valaistus
Tämän pitäisi jo olla itsestäänselvää: laitteita ei kannata pitää päällä turhan päiten. Sama pätee myös valaistukseen. Laitteet ja valaistus kerryttävät sähkölaskusi loppusummaa koko ajan päällä ollessaan – melkein huomaamatta.
4. Pidä jääkaappi ja pakastin oikeassa lämpötilassa
Sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa −18 astetta. Liian kylmät laitteet kuluttavat energiaa tarpeettoman paljon. Joulunaikaan kannattaa myös hyödyntää viileää ulkoilmaa lämpimien ruokien jäähdytyksessä, jotta jääkaappi ei turhaan kuluta energiaa vaikkapa lanttulaatikon jämien viilentämiseen.
5. Pese täysiä koneellisia
Astianpesu- ja pyykinpesukoneen pesuvesi lämpiää sähköllä, joten useiden vajaiden koneellisten pesemisessä ei ole kovinkaan paljon mieltä sähkökulutuksen kannalta. Lisäksi kannattaa tutustua koneiden käyttöohjeisin ja hyödyntää täysipainoisesti niiden tarjoamat erilaiset pesuohjelmat.
6. Älä pidä latureita turhaan pistorasiassa
Pistorasiaan kytkettyjen latureiden muuntajat kuluttavat jatkuvasti sähköä. Senpä vuoksi laturi on syytä muistaa aina irrottaa pistokkeesta, kun laitteen lataus on valmis.
7. Hyödynnä uunin jälkilämpö
Uuni pysyy lämpimänä yllättävän pitkään vielä sen jälkeen, kun virta on väännetty pois päältä. Uunin voi siis hyvillä mielin sammuttaa hieman ennen ruoan kypsymisen määräaikaa. Etenkin jouluna, kun lämmitettävää ruokaa on mielin määrin, on uunin jälkilämmön hyödyntäminen järkevää.
8. Siirry energiatehokkaaseen valaistukseen
Energiatehokkailla lampuilla (led- ja energiansäästölamput) saavutetaan vuositasolla huomattavia säästöjä verrattuna perinteisiin halogeenilamppuihin. Etenkin led-lampuissa hankintahinta on hieman korkeampi, mutta pitkällä aikavälillä säästöt ovat kiistattomat.
9. Seuraa sähkönkulutustasi
Sähkönkulutusta on hankala muuttaa, jos ei ole perillä sen tämänhetkisestä tilasta. Sähkönkulutusta voi toki seurata sähkölaskulta, mutta moni sähköfirma tarjoaa nykyään omia sovelluksiaan sähkökulutuksen jatkuvaan seurantaan. Seurannan perusteella on helppo nähdä mihin juuri sinun kotonasi sähköä kuluu ja millaisia vaikutuksia esimerkiksi yllä esitetyillä vinkeillä on sähkönkulutukseen.
Sähkötöitä edessä?
Jätä yhteystietosi kätevästi verkkolomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!